Zapach oleju arganowego

Wszyscy lubimy ładne zapachy. Wielu z nas pragnąc by piękny aromat unosił się w naszym otoczeniu korzysta z olejków eterycznych. Są to substancje pochodzenia roślinnego, które charakteryzują się bardzo przyjemną wonią. To jednak nie jedyna ich zaleta. W tym kontekście warto zauważyć, iż ciekawą substancją jest olej arganowy.

Czym jest olej arganowy?

Olej arganowy to substancja, którą uzyskuje się z drzewa arganowego. Rośnie ono jedynie na terenach Maroka. Olej ten wpływa niezwykle korzystnie na skórę. Mianowicie, hamuje on proces starzenia, nawilżą ją, poprawia elastyczność, a także rewitalizuje. Ponadto, przyspiesza on gojenie się ran i blizn oraz jest polecany osobom cierpiącym na łuszczycę. Wspomaga także w walce z trądzikiem oraz ma bardzo korzystny wpływ na kondycję włosów.

Jak stosować olej arganowy?

Gdy idzie o zastosowanie oleju arganowego jako kosmetyku do pielęgnacji ciała, to należy go aplikować na suchą lub lekko wilgotną skórę, zaraz po kąpieli. W tym drugim przypadku efekt jest silniejszy. Olej można stosować jako dodatek do balsamu do ciała. W takim wypadku najlepiej jest zmieszać obydwie substancje na dłoni, po czym rozpocząć wcieranie w ciało. Podobnie rzecz ma się z włosami – również można stosować olej na włosy suche lub mokre. Dobrze jednak godzinę po zastosowaniu oleju umyć głowę, aby włosy nie były tłuste.

Olej arganowy w kuchni

Olej arganowy to znakomity przykład na to, że olejki eteryczne znajdują także zastosowanie w kuchni. Otóż substancja ta jest składnikiem wielu potraw kuchni marokańskiej. Ponadto, jest on wykorzystywany również do innych dań. Nadaje on poszczególnym potrawom orientalny, lekko orzechowy smak. Z pewnością docenią go wszyscy smakosze.

Olej arganowy to jeden z najbardziej niezwykłych olejków eterycznych. Otóż znajduje on swoje zastosowanie nie tylko w kosmetyce, ale również i w kuchni. To od nas zależy do czego go

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.